Moeilijke situaties

Situaties waarin iemand agressie vertoont worden door medewerkers vaak als moeilijk ervaren. Er gebeurt van alles in je lijf wat oncomfortabel kan aanvoelen. Je hartslag en je ademhaling gaan omhoog, sommige mensen krijgen zweethanden, vlekken in hun nek en anderen merken weer dat ze anders gaan praten of dat er tunnelvisie optreed. Mogelijk heb je het gevoel grip te verliezen op jezelf, de ander en daarmee ook de situatie. Het verliezen van grip is een enorme stressfactor. Deze stress kan leiden tot vermindering van het werkplezier.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 professionals in Nederland wel eens te maken heeft gehad met agressie op het werk. Agressie is een groot arbeidsrisico. Werknemers rapporteren minder vaak een goede gezondheid, vaker burn-out klachten en zijn minder tevreden met het werk en de arbeidsomstandigheden. De financiƫle en economische schade na aanleiding van agressie op het werk is enorm. Volgens een onlangs verschenen rapport van TNO worden de totale kosten geschat op 2,3 miljard per jaar. Mede veroorzaakt door langdurige uitval van personeel.

Agressie is niet leuk en dat kunnen we ook niet leuk maken. Wat we wel kunnen doen is ontzettende leuke, impact- en waardevolle trainingen verzorgen. Door moeilijke situaties makkelijker te maken. Grip op agressie.